Причината - учени очакват силно земетресение в района на Истанбул през следващите години

Турция е въвела в експлоатация система за ранно предупреждение за опасност от цунами в Мраморно море на фона на предупрежденията на учени за очаквано силно земетресение в района на Истанбул през следващите години. Това съобщи турската частна телевизия НТВ.

Земетресения: Системата за ранно предупреждение ShakeAlert, която спасява животи (ВИДЕО)

В случай на земетресение, съгласно международните стандарти, системата известява дали има риск от цунами до 7 минути. Сеизмологичната обсерватория "Кандилли" на университета "Богазичи" ("Босфорския университет") в Истанбул и Институтът за изследване на земетресенията са пуснали в експлоатация общо 19 нови станции за ранно предупреждение за цунами. В процес на изграждане е още една нова станция, като заедно с нея и по-рано изградените 28, общият брой на станциите от системата ще достигне 48.

Стремежът е времето за известяване чрез системата за опасност от цунами да бъде сведено до 4 минути след евентуално земетресение. На следващия етап се планира да бъдат добавени още 30 станции не само в Мраморно море, но и по цялото крайбрежие около Турция. Система служи не само на Турция, но и на други страни. Тя изпраща сигнали до общо 19 институции в 13 различни държави, които са се абонирали за нея.

Властите обаче предупреждават гражданите, които се намират край морския бряг в момент на земетресение, да не чакат системата, а веднага да се евакуират.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Мина Димитрова, БТА