Възстановителен метод, повлияващ над 190 заболявания

Юмейхо е метод за подпомагане на тялото да се самовъзстанови, увеличавайки жизнените сили на организма. Създателят на този метод – Масаюки Сайони, посвещава целия си живот като систематизира лечебните подходи от учителя си Оно Хидеказу и методи от народната медицина (Tui-na, Zheng Ti Fa, An-Ma,  Do In, Seitai-ho  т.н.). в своя система от 100 похвата.

В основата на юмейхо профилактика стои симетрията и равновесието в опорно-двигателния апарат. Освен в източните страни, тя е разпространена в Европа и в България. Десетки са юмейхоистите, които я практикуват, но хората често ги наричат просто „физиотерапевти”, без да разбират същността на тяхната работа. За да се запознаем отблизо с този вид възстановителен метод, потърсихме Валентин Мирчев, който притежава пета степен юмейхо и от десет години го практикува.

„Юмейхо за мен не е състезание. Това е начин на живот”, започна разказа си Валентин, докато влизаме в кабинета му. Показва големи табла и започва да ни обяснява тънкостите на професията. „Прекарвам почти целия си ден тук. Преподавам, приемам клиентите си, тази професия ми доставя истинско удовлетворение. Още преди години се интересувах от източните техники за възстановяване жизнеността на тялото и така започнах с юмейхо. Мои близки ме заведоха при Димитър Ников – първият ми учител, който се е учил от Сайони. Един от най-добрите ми учители обаче е румънецът Ига Сорин, който почти през цялото време е бил със Сайони и се е учил от него”, допълва Валентин Мирчев и започва да обяснява как този профилактичен метод помага на хората.


- Какво представлява юмейхо?
- Юмейхо е хълбочно-изправящо, притискащо-разтриваща, наместваща терапия, която цели възстановяването на симетрията на тялото. Тя има за цел нормализиране на тазобедрените стави и гръбначния стълб, с цел премахване на болести, причинени от разместванията на тазовите кости, които са център на тялото.

- При какви заболявания се наблюдават подобрения при прилагане на този вид лечение?
- Тази профилактика подпомага лечението на над 190 заболявания. Решава проблеми от ортопедичен характер като изправяне на изкълчени стави на таза, гръбнака, колената и др. Предотвратяват се заболявания на опорно–двигателния апарат, нервната, ендокринната, сърдечно-съдовата, дихателната, храносмилателната, двигателната, вегетативната системи. Предотвратяват се и заболявания като дископатии, дискови хернии, шипове, гръбначни и тазови изкривявания и др.

- Разказвате за възстановяване на баланса на тялото. Но има ли хора, които са с идеална симетрия?
- На 1000 души един или двама имат нормално равновесие на тялото. Най-често в човешкото тяло се наблюдават размествания в хълбочните стави. Такова разместване се получава при бебетата по време на раждане, преминавайки през детеродния канал, тъй като техните кости са твърде меки. В по-малка степен изкривявания и размествания се наблюдават и при катастрофи или спортни травми. Ако става въпрос за гръбначни изкривявания при деца, то намесата трябва да стане в ранна детска възраст, главно чрез упражнения за подържане на мускулатурата. Юмейхо може да се намеси и в следоперативния период на възстановяване.

- Има ли връзка между нарушената симетрия, била тя надясно или наляво и заболяванията, които се получават вследствие на това?
- Ако човекът е „десен тип”, което означава изкълчване на дясната тазобедрена става, хълбочната кост е повдигната нагоре, тогава се получава хипофункция на черния дроб и гинекологични заболявания. Хората от „ляв тип” са предразположени към пълнеене, защото тогава се притискат органите от лявата страна – основно проблеми се наблюдават при сърцето и белия дроб.

- Развитието на костите при човек става до 21 – 23-годишна възраст. Но след тази възраст трудно ли става наместването на ставите при изкривявания?
- Няма значение на каква възраст е човекът, който се подлага на юмейхо. Аз лично съм имал пациенти и на 13 месеца, и на 90 години.

- Чувала съм, че жени, които носят високи токчета, може да получат скъсяване на мускулите. Може ли този вид терапия да помогне в подобен случай?
- Когато човек носи висок ток, тежестта пада не върху цялото тяло, а върху възглавничките на краката и на пръстите. Тогава, за да се закрепи човек, за да не падне, той напряга мускула на бедрото и при това напрежение е нормално да се получи някаква травма. При положение, че всекидневно се променят мускулите по някакъв начин, е нормално те да заемат различна поза и след време да се променят. Би било добре дамите да знаят, че ток по-висок от 7 см, би могъл да окаже влияние върху техните крака.

- Колко време може да продължи една юмейхо терапия?
- Зависи от състоянието на човека и от неговата възраст, тъй като към всеки се подхожда по различен начин. Няма определен срок, важно е да се работи, докато се възстанови баланса на тялото. Но при възстановяването търсим и съдействието на пациентите. Ако те не се грижат за тялото си, не правят гимнастика, усилията ни отиват на вятъра. Важно е да отбележа, че този вид възстановяване има и своите противопоказания. Не се прилага основно при хора, страдащи от много тежка остеопороза, туморни образувания и др.  

- Юмейхо като течение е слабо разпространено в България. Кой има право да упражнява тази професия?
- В България има добри специалисти, включително и лекари, които се занимават с юмейхо. Според правилата на Световната организация на юмейхо, всеки, който притежава диплома за трета степен и нагоре има право да практикува и да помага на хората за тяхното възстановяване. Но условието е юмейхоистите на всеки три години да защитават степента си. Това става пред пълномощник от Центъра за превантивна медицина в Токио и Световната асоциация по юмейхо. Всеки, които иска да се научи на юмейхо, трябва да прояви търпение и желание, тъй като процесът е продължителен. Учи се поне три-четири години, за да стигне до добро ниво, при което прилаганите техники да окажат ползотворно влияние върху клиента.

Автор: Анелия Тодорова