Осъдени са за измама с документи и незаконен достъп до банкова информация

Четирима сънародници, които бяха осъдени за подправяне на карти, издадени от африканска банка, обжалват пред Върховния съд на Уганда 20-годишната присъда, която получиха, съобщи местното електронно издание „Ню вижън”.  

 

Иван Ганчев, Милен Кацарски, Адриан Димитров и Антон Иванов бяха признати за виновни по дело за подправяне на документи и незаконен достъп до компютърни данни на Stanbic Bank. Смята се, че четиримата са подправили най-малко 36 дебитни карти на клиенти на банката и пин кодовете за тях.

 

Съдът прие за доказателство иззетите от автомобилите на обвиняемите банкови карти. Техният адвокат обаче каза пред „Ню вижън”, че присъдата е произнесена без твърди доказателства. По думите на Чарлз Опуоня твърде възможно е картите да са били подхвърлени от полицаите или от банкови служители. Наред с това той отбеляза, че намерените карти били с нулев баланс и не са принадлежали на българите. Защитникът определи присъда като прекомерна и нарече съдията пристрастен.

 

Обвинението твърди, че на 30 август 2012 г. българите и техни съучастници от Кампала са се опитали да източат сметките на повече от 30 клиенти на Stanbic Bank. Следващото заседание по делото ще бъде на 15 април.