Инцидентът е станал близо до Сантяго де Компостела

Жестока влакова катастрофа в Испания. 79 души загинаха, а повече от 140 са ранени при дерайлирането на високоскоростна композиция в северозападната част на страната. 

 

В провинция Галиция беше обявен седемдневен национален траур. Няма информация за пострадали български граждани. 

 

Всички 13 вагона са излезли от релсите. Испански медии пишат, че влакът се е движил два пъти по-бързо от допустимото в завоя, след който е дерайлирал. Тази информация обаче не е потвърдена от следователите.

 

Тежкият инцидент е станал само на няколко километра от гарата в град Сантяго де Компостела в Галиция. Влакът пътувал от Мадрид. Хората, живеещи в близкото градче, разказват, че чули много силен трясък. Част от тях изтичали към мястото и когато видели какво става, започнали да вадят от вагоните пострадали хора. 

 

При дерайлирането си, влакът се е разцепил на две. Няколко от вагоните му са се подпалили. Спасителните екипи и пътниците са разбили прозорците, за да извадят от там пострадалите хора. 218 души са пътували в катастрофиралия влак, който е отпътувал от Мадрид с крайна дестинация град Ферол. 

 

До момента не е ясно с каква скорост се е движела композицията в момента на катастрофата. По тази линия обаче разрешената скорост е 250 километра в час, обяви говорител на железопътната компания. 

 

Следователите работят по всички възможни версии, но засега са категорични, че катастрофата не в резултат на терористичен акт. Това е най-тежкият подобен железопътен инцидент в Испания от десетилетия, коментират световните агенции.