От община Кайнарджа ще потърсят спешно помощ от държавата за справяне с опасността

Срутила се подпорна стена на отводнителен канал в силистренското село Кайнарджа застрашава къщи и създава реална опасност от пропадане на асфалтов път. В най-бедната добруджанска община търсят спешно помощ от държавата. Хората се тревожат, че при първия по-голям дъжд може да се случи непоправимото.

 

От месец насам 80-годишния дядо Илия живее в постоянен страх. Домът му, заедно с още 10-ина къщи, се намира само на броени метри от отводнителния канал в селото.

 

Подпорната стена на отводнителното съоръжение, дълго около един километър, започнала да пропада след обилните дъждове в края на юни. Изсипалите се порои преди месец обаче подкопали основите и активизирали свличане на нови 40 метра от канала.

 

„Много се притесняваме, три пъти ходихме да направим искане да се повдигне самият канал с половин-един метър, но все казват, че няма средства”, казва разтревоженият Илия Станев. За укрепването и ремонта на канала са необходими 1,1 милиона лева. На практика това е половината от годишния бюджет на община Кайнарджа.

 

„Ние не разполагаме с толкова собствени приходи, за да можем да предприемем мерки за отстраняването на проблема”, заяви кметът на община Кайнарджа Мая Бочева. От общината са изпратили искане до Междуведомствена комисия към правителството за спешно отпускане на средства. До момента обаче отговор няма.

 

Репортер: Анелия Петрова