Това се случи в Министерството на електронното управление

Серийните номера на общо десет машини за гласуване, които ще преминат през удостоверяване на съответствието преди предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни, бяха изтеглени на случаен принцип. Процедурата беше изпълнена публично в Министерството на електронното управление в присъствието на премиера Димитър Главчев и медии.

Целта е да се избегнат съмненията около честността на вота. Миналата есен точно този процес доведе до публични скандали и размяна на политически обвинения.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Служебният премиер заяви, че публичността на процедурата цели хората да се убедят, че изборите ще бъдат честни. Димитър Главчев обеща да няма технически проблеми и всеки глас през машина да бъде отчетен коректен.

„Ще предприемем всички мерки, така че да се случват честни избори. Искам наистина всички да се убеждават, че през целия процес всичко ще бъде публично, прозрачно и пред очите на всички български граждани. Ние имаме за задача да подпомогнем организирането на избори. В политически дебати не влизаме. Към всички министри, които са членове на моя екип, имам доверие”, обясни премиерът Димитър Главчев.

Главчев: Целта ни е гражданите да са спокойни, че изборите ще бъдат честни

"Приемайки поста, заявих, че процесът ще бъде открит, прозрачен и публичен. Ще може да се наблюдава от тази зала по всяко време”, заяви Валентин Мундров, министър на електронното управление. 

Всеки, които иска ще може да наблюдава как се извършва програмирането на машините. "След като бъде инсталиран софтуерът и машините ни бъдат предоставяни, ще започне проверката за съответствие. Процесът ще бъде публичен. В него ще участват и външни експерти, посочи още служебният министър на електронното управление. 

Поканени да присъстват бяха представители на Централната избирателна комисия, на Обществения съвет към ЦИК, както и членове на парламентарно представените партии.

Избори 2 в 1: Очакват ли се проблеми при организацията на вота

Миналата година забавянето в процеса по удостоверяването беше причината ЦИК да реши да няма машинен вот на първия тур на местните избори. Съответствията на устройствата за машинно гласуване се удостоверяват с решение на МЕУ, Българския институт за стандартизация и Българския институт по метрология.

Главчев отказа да коментира напрежението между партиите преди началото на предизборната кампания. И заяви, че има доверие във всеки член на Министерския съвет. "Позволете ми да не коментирам политическите сили и техните диалози. Ние имаме за задача да подпомогнем организиране на избори. А в политически сили дебати не влизаме, нямаме отношение към тях", посочи министър-председателят. 

Номерата на партиите за предсрочните парламентарни избори ще бъдат изтеглени на 8 май. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase