Ще се вдигнат парите както на академичния състав, така и на администрацията

След заплахата от ефективни протести и спиране на учебния процес, държавата дава 39 милиона лева на висшите училища. Представители на Съвета на ректорите бяха поканени на срещи с президента и със служебното правителство.

На срещите с властта ректорите настояваха единствено за това да бъде спазен поетият ангажимент от Народното събрание през март и средната брутна работна заплата за академичния състав да достигне 4140 лева, а минималният праг да е 2875 лева. Оказва се обаче, че въпреки че са обещани, такива пари - 184 милиона лева, в бюджета не са гласувани. Сега увеличението ще е със задна дата. Ще има и за администрацията в университетите. Дали това ще е достатъчно да няма протести в понеделник, ще се реши в края на тази седмица.

Кабинетът отпуска 39 млн. лв. за заплати на академичния състав във ВУЗ-овете (ВИДЕО)

Заплата от 1780 лева, която държавата отделя на месец за главен асистент Илиян Добрев, самият той определя като унизителна. „В момента сме приравнени на касиер в хипермаркет. Аз ли сбърках някъде, или всъщност някой се подиграва с мен, с моя труд”, пита се той. 

Според промените в Закона за висшето образование, гласувани в парламента през март, възнаграждението му от 1 април би трябвало да достигне 2516 лева. „Това трябва да е една стартова заплата, за да може да бъде привлекателна за един млад човек”, коментира Добрев.

Заплатите във висшето образование обаче остават непроменени, което доведе до организирането на протест и срещи с властта. Първо - на „Дондуков” 2. „Реагирах веднага. Според мен не трябва да стигаме дотук. Партиите, които промениха Конституцията, забравиха или неволно пропуснаха да променят и бюджета”, заяви Румен Радев.

От академичните среди се аргументираха защо протестът им е наложителен.

„До този момент нито един български университет не е получил нито лев от тези пари”, заяви проф. Миглена Темелкова, ректор на Висшето училище по телекомуникации и пощи.

„От сутринта слушам как ректорите искат пари. Не искаме пари, ние искаме да си изпълнят обещанията”, заяви чл.-кор. проф. дфн Мирослав Дачев, ректор на НАТФИЗ.

Освен че застанаха на страната на ректорите, от Президентството върнаха топката в полето на законодателната власт.

„След промените в Конституцията за служебните правителства не мога да ви гарантирам нищо, но ще говоря с премиера Главчев”, заяви Радев.

Час по-късно разговорът за възнагражденията в университетите се пренесе на „Дондуков” 1. И завърши с решение. „Обещахме и ще изпълним да предоставим 39 млн. лева”, заяви премиерът Димитър Главчев. „2100 лева, досега беше 1800 лева”, допълни образователният министър Галин Цоков. 

Преди протестите: Академичната общност се срещна с президента

С 39 милиона лева ще се вдигнат заплатите на академичния състав. Но повишение ще има и за администрацията – с 12%.

„Предстои да направим разчети какъв ресурс ще е необходим”, заяви Людмила Петкова, служебен министър на финансите.

„Благодаря, че постигнахме консенсус да направим първата стъпка, но това е само първата стъпка”, заяви проф. Темелкова. 

Съветът на ректорите ще се събере извънредно в петък, за да бъде решено ще затворят ли врати университетите в понеделник, или протести няма да има.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase