Психиатри напомниха, че у нас липсва информация за броя на пациентите и диагнозите им

Министърът на здравеопазването Таня Андеева обяви създаването на единен регистър на психично болните от есента. След стрелбата в Лясковец водещи психиатри напомниха, че у нас липсва информация за броя на пациентите и диагнозите им

 

"Регистърът ще бъде изграден със средства по Норвежкия механизъм. Там ще разполагаме с около 15 милиона лева за репродуктивно и психично здраве. Част от мерките, които ще се финансират по тази програма, ще бъде и изработването на такъв единен регистър. За изработването на регистъра ще бъде създадена междуведомствена работна група”, съобщи министърът на здравеопазването.

 

Андреева коментира още, че програмата на правителството има фокус върху общинските лечебни заведения, особено по-малките и в трудно достъпните региони. Андреева пое ангажимент 7-те лечебни заведения, които не са включени в списъка с 51 общински болници, които трябва да бъдат подпомогнати, да бъдат част от него. 

 

От бранша последва остра реакция по повод твърденията, че разрешително за оръжие се подновява само чрез удостоверение от Психодиспансера, а човекът не се води на отчет. От Русенския психодиспансер са категорични, че всеки желаещ да получи или поднови разрешително за оръжие подлежи на тестове и преглед при психиатър.
   
„Проверява се дали човекът има лечение при нас в срок от 3 години назад. След това се извършват тестове, които са необходими за доказване дали може да носи оръжие или не може. След което се издава този документ след преглед от психиатър. Процедурата е на няколко нива, която се изпълнява много точно. Не става въпрос да се вземат само едни пари на човека. Не може да не мине тестовете и да не говори с психиатър”, категорична бе Теменужка Матева – управител на ЦПЗ – Русе.