Експертът обясни как става заразяването, какви са симптомите и лечението

Коклюшът е най-опасен до поставянето на първата ваксина при новородените. Семействата, които очакват майката да се върне с новороденото, трябва също да бъдат ваксинирани. Това каза проф. Тодор Кантарджиев в ефира на предаването „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

„Хора, ваксинирайте си децата“, призова професорът.

Той поясни, че световната практика е бременните след шестия месец да се ваксинират. Жените може да си поставят ваксина и преди забременяването.

Кантарджиев допълни, че до 40 дни е най-добре бебето да бъде само с майката, за да не се  заразява.

Хора, които са ваксинирани преди повече време, може да пренасят заболяването или да се разболеят. Първите симптоми може да се проявят 6-7 дни след контакт със заразен.

Професорът каза, че типчните симптоми на коклюша са пристъпна, "магарешка" кашлица, продължаваща повече от 10 дни, повръщане и кръвотечение от носа. Лечението е с макролидни антибиотици. Ако такива не се приемата, кашлицата може да продължи с месеци.

Разпространението на коклюш: Какви са симптомите и колко продължава карантината

В ефира на „Твоят ден“ кметът на Кюстендил Огнян Атанасов коментира обстановката със заболяването в града. Той каза, че в общината няма доказани нови случаи на коклюш. Властите започват информационна кампания за ползата от ваксинацията срещу заболяването.

Огнян Атанасов призова за повече активност във ваксинационния процес както родителите на новородените бебета, така и бременните. Предполага се, че двете бебета, които починаха от коклюш, най-вероятно са се заразили от друг човек, без той да е проявявал симптомите на болестта.

"Въпросът е следният – че тестовете се правят единствено в три държавни лаборатории в София. PCR по места в страната не се правят, а само в частни лаборатории, което се заплаща. От тази гледна точка е малко по-труден достъпът до тестовете. Но място за притеснение на територията на община Кюстендил няма", категоричен е той.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase