Общо 56 деца от 10 столични училища са били регистрирани с коклюш за последните два месеца

Общо 56 деца от 10 столични училища са били регистрирани с коклюш за последните два месеца. Това съобщиха за NOVA от Здравното министерство. Междувременно, здравните власти извършиха проверка в домовете на починалите бебета, за да установят дали останалите деца са ваксинирани.

Симптомите на коклюшът или така наречената "магарешка кашлица" първоначално наподобяват обикновена настинка. Болестта започва с повишена температура, отпадналост, хрема, и слаба кашлица. През втората седмица на боледуването тя става много характерна, с пристъпи на бързи последователни кашляния.

Особено опасно е боледуването при бебетата, които не са ваксинирани. Като усложнение може да настъпи пневмония, засягане на мозъка и смърт. Характерно за заболяването е и по-продължителният период на кашлицата - между 4 и 6 седмици и дори повече.

Смъртта на двете едномесечни бебета от квартал Изток в Кюстендил принуди здравните власти да извършат проверка - ваксинирани ли са останалите деца в семействата на починалите.

„Със служители на РЗИ посетихме семейството, а други деца в бяха имунизирани. Колко деца имат те? Многобройни са, но не знам с точност!”, каза здравният медиатор Ивайло Ковачев.
„Трябва да се доверяваме на професионалистите, това е изключително важно, за да можем да гарантираме, че децата ще растат здрави. Но място за притеснение на територията на община Кюстендил няма”, заяви кметът на Кюстендил Огнян Атанасов.

Д-р Спасов: Ваксините са проверени, имат разрешение за употреба и не носят никакъв риск

Не става ясно защо родителите на едното от починалите деца са отказали хоспитализация два пъти. Междувременно в областта още три деца продължават да се лекуват от коклюш. Две от тях са в болница, а третото е на домашно лечение.

„Заболяването може да бъде опасно най-вече за кърмачетата, които не са ваксинирани, докато при ваксинираните лица протича атипично и много често може да бъде и пропуснато”, посочи епидемиологът д-р Христиана Бацелова.
Общопрактикуващият лекар д-р Мирослав Спасов посочи: „Личните лекари не сме полицаи! Ние каним, но ако липсват отговорни родители, които да доведат своите деца за имунизации, ние не можем да водим война с тях. И тук е ролята на държавата, която е отстъпила от своите позиции.”

В зависимост от това дали се приема антибиотик, хората с установено заболяване подлежат на самоизолация.

„Тези, които не приемат антибиотична терапия се самоизолират до оздравяване, като това не е повече от 30 дни от началото на симптоматиката. Докато тези, които приемат антибиотична терапия се самоизолират за 20 дни или 10 дни от началото на кашлицата”, каза д-р Бацелова.

От МЗ съобщиха за NOVA, че за месеците март и април общо 56 деца от 10 столични училища са регистрирани с коклюш. Медицинските специалисти препоръчват и ваксинация на бременните, така че децата да са защитени още от раждането.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase