Референдумът в републиката поправял историческа грешка от съветско време

Михаил Горбачов призова световната общност да приветства възможността Крим да стане част от Руската Федерация. Според последния съветски лидер това ще коригира историческа грешка от ерата на СССР.

 

Горбачов припомни, че Кримският полуостров остава в границите на независима Украйна, защото Никита Хрушчов, друг лидер на Съюза, го прехвърля към украинската съветска република, когато двете с Русия са част от една държава, предаде Франс прес.

 

„За налагане на санкции трябва да има много солидна основа – те трябва да са подкрепени от ООН”, казва Горбачов, който е с признат принос за падането на Желязната завеса и приключването на Студената война. По думите му възможността Крим да се присъедини към Русия не представлява такава основа. По-рано днес ЕС и САЩ наложиха санкции на руски официални лица и украински представители, свързани с администрацията на сваления от власт президент Виктор Янукович. 

 

Според Михаил Горбачов референдумът е „успех, оправдал очакванията на народа на Крим”.

 

„Ако досега Крим беше част от Украйна, заради съветските закони, приемани без да се питат хората, то сега народът на Крим взе решение да поправи тази грешка. Това трябва да бъде приветствано, а не да среща отпор и санкции”, заяви първият и последен президент на СССР.