Това дава надежди за откриване на лек срещу септицемия и инфекциозни болести като Ебола

Американски учени оповестиха, че разработили устройство, което посредством магнити пречиства кръвта от патогенни агенти, предаде АФП, цитирана от БТА. Това дава надежди за откриване на ново лечение срещу септицемия и инфекциозни болести като Ебола.

 

Устройството имитира функционирането на далака. Засега то е изпробвано единствено върху плъхове. Уредчето включва наноскопични магнитни топчета, покрити с човешки кръвен протеин, който е продукт на генното инженерство и е кръстен MBL. Той се свързва с патогенни агенти и токсини, които в такъв случай могат да бъдат извлечени от кръвта с помощта на магнитни нанотопчета. Ефектът им е като този на миниатюрни магнити.

 

Създаденото от учените изобретение е предназначено за лечение на кръвни инфекции, които ежегодно засягат 18 милиона души в света. "Ако се окаже ефикасно и при тестове с хора, апаратчето ще позволи да се пречиства кръвта, като се отнеме голяма част от патогенните агенти и токсините", заяви един от ръководителите на изследването Доналд Ингбър от Харвардския университет. "Лечение ще може да се приложи, дори преди да е идентифициран патогенният агент и да е избрана терапия с антибиотици."

 

Ученият не изключва възможността един ден лечението да се ползва от пациенти, засегнати от Ебола. Резултатите от изследването са публикувани в Nature Medicine.