Увеличава се броят на недоносените деца и рисковите раждания

 

Невероятно постижение в медицината. Лекарите от Родилното отделение на Университетската болница в Пловдив спасиха живота на 31-годишна родилка, която страда от тежка форма на бъбречна недостатъчностЖената успя да роди здраво момченце.

 

За да спасят и майката, и детето, лекарите са предизвикали раждане един месец преди определената за това дата. В момента майката и малкият Антоан са добре. Въпреки че той е в кувьоз, вече диша самостоятелно. Двамата ще останат в болницата две седмици.

 

За Цветелина това е първо раждане. С риск да загуби живота си, защото е с вродена бъбречна недостатъчност, 31-годишната жена все пак решила да износи бебето си. 


За лекарите това е безпрецедентен случай. В учебниците по медицина е записано, че обикновено краят е фатален или за майката, или за бебето. Случаят на Цветелина затруднява лекарите и с друго - тя е с високо кръвно и с наднормено тегло.


Малкият Антоан се ражда 2 килограма 680 грама и е 46 сантиметра. Майката, която е касиер, и бащата- счетоводител, благодарят на лекарите, че са спасили живота на първото им дете.

 

Лекарите обаче отчитат тревожна тенденция. Все повече са рисковите раждания през последната година и се увеличава броят на недоносените деца. Скоро 12-годишно момиче роди близнаци. Едното бебе почина.

 


Репортер: Благой Бекриев