Съдът: Шефът на следствието, служители на МВР и прокурори– „пример за полицейска провокация”

Николай Цонев окончателно е признат за невиновен по обвинението за подкуп. Това е констатацията на съда по делото за подкуп срещу бившия военен министър Николай Цонев, финансиста Тенчо Попов и съдията Петър Сантиров.

 

През 2010-а година тримата мъже бяха арестувани при зрелищна акция, заснета от МВР и ръководена от прокурор Роман Василев. В кадрите на полицията се видя и чу как Роман Василев кара бившия военен министър да падне на колене „като абсолютен престъпник”. Тримата бяха арестувани и обвинени, че са предлагали подкуп на следователя Петьо Петров, за да „оправят” друго дело срещу Николай Цонев. 

 

В крайна сметка обаче се оказа, че разследващите не просто нямат доказателства за извършено престъпление – подкуп, но и че са инсценирали и провокирали задържаните.

 

От мотивите на Върховния касационен съд става ясно, че в случая нито един от тримата арестувани не е имал намерение да извършва престъпление. Напротив – те са били на практика принудени от настоящия шеф на следствието, убедени от него, че трябва да му дадат пари. 


Върховният съд припомня, че когато полицейски служители използват специални разузнавателни средства, има реален риск от злоупотреба от страна на агентите и разследващите. А такова поведение се приема за полицейска постановка и провокация. 

 

И припомнят определението за такива случаи - „Полицейска провокация е налице, когато служителите – от специалните служби или лица, действащи под техни инструкции, не се ограничават да разследват криминалната дейност по пасивен по същността си начин, а прилагат такова въздействие върху субекта, че го предизвикват /склоняват да извърши престъпление, което той не би извършил, за да стане възможно събирането на доказателства за извършването му и да бъде повдигнато обвинение.”

 

В мотивите на Върховния съд по делото срещу Николай Цонев, Тенчо Попов и Петър Сантиров пише, че „Внимателният прочит на мотивите на въззивната инстанция разкрива картината на емблематичен пример за полицейска провокация, инсценирана и проведена с участието на свидетеля Петьо Петров (в момента шеф на Столичната следствена служба) под ръководството на лица от службите за сигурност, полицията и държавното обвинение. Затова съдът е убеден, че без активната намеса на свидетеля  Петьо Петров подсъдимите Сантиров и Попов не биха се ангажирали в извършването на инкриминирания им корупционен акт, в който е било въвлечено и името на подсъдимия Цонев. 


Обвинението срещу Николай Цонев, Тенчо Попов и Петър Сантиров беше, че са предлагали подкуп на следователя Петьо Петров, за да „опавят” едно от другите дела срещу Николай Цонев. От съдържанието на записаните със специални разузнавателни средства разговори обаче става ясно, че нито един от тях не е знаел, нито е проявявал интерес към въпросното дело преди следователят Петров сам да им се обади и да им обясни, че могат да „оправят” делото. Изводът – идеята за подкуп „била имплантирана от следователя Петьо Петров чрез неговото последователно и целенасочено упорито поведение в изпълнение на предварително разработен план и стратегия за протичане на срещите с участие на служители от МВР и ДАНС". 

 

Освен всичко това настоящият шеф на следствието Петьо Петров сам определил параметрите на подкупа (50 000 евро за него и 20 000 лв. за експертите) и действията, които следва да предприеме, за да ги получи. Същото се е случило и при срещата на 18.03.2010 г. с участието и на подсъдимия П., на която св. П. отново е разяснявал сложността на положението на подсъдимия Ц. и вариантите за разрешаването му чрез даването на подкуп в размер на общо 60 000 евро. Неясно за съда остава и поведението на следователя Петьо Петров, след като получава плик с пари. Първо отпечатъците по плика са само на следователя, няма нито една следа от пръстите на обвиняемия Попов, който на камерите се вижда как държи плик. Така и не стана ясно как са изчезнали отпечатъците му. Освен това - „ с оглед особената роля на свидетеля Петров в цялата операция, странното му поведение да не предаде плика с банкнотите непосредствено след получаването му и излизане от кантората, където са се намирали служители на ДАНС, прокурор от СГП и следовател, и необяснимото поведение на разследващите, които не са предприели мерки да изискат това да бъде сторено, разумно са дали основание на САС да не изключи възможността от манипулация на плика и неговото съдържание преди съставяне на протокола за доброволно предаване".  


В крайна сметка Николай Цонев, Тенчо Попов и Петър Сантиров са изцяло оправдани. Прокурор Роман Василев беше наказан заради непремерените му изказвания по време на акцията. Оттогава кадрите от пресцентъра на МВР нямат звук. А следователят, провокирал подкуп, според съда, беше повишен в шеф на Столичното следствие.