При международната операция са иззети тютюневи изделия за над 7,5 млн. евро

20 души са арестувани в Испания за производство на фалшиви цигари. 15 от тях са български граждани. Международната акция е инициирана от ДАНС. В хода ѝ са иззети тютюневи изделия за над 7,5 млн. евро.

Организирани престъпни групи изграждали нелегални фабрики за производство на цигари на територията на Испания, както и канали за контрабанда и реализация на незаконната продукция в страни от ЕС, съобщиха от Държавната агенция „Национална сигурност”.

23 задържани при антитерористична акция срещу ИДИЛ в Турция

Те снабдявали фабриките със суровини и консумативи, наемали работници, осигурявали логистика и разпространение на готовата продукция. Финансирали и цялата престъпна дейност. Оборотът бил „изпиран”.

Във финалната фаза на операцията през месеците март и април 2024 г. в испанските градове Мадрид и Лусена са разкрити две нелегални фабрики с оборудване за производство, пакетиране и дистрибуция на цигарени изделия от известни марки. Иззети са над шест милиона къса фалшиви цигари, както и 33 тона суров тютюн на обща стойност над 7,5 млн. евро. Разследването остава отворено и не се изключват по-нататъшни действия, посочват от ДАНС.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase