Разходите обаче са от две правителства - служебното и на "Борисов 2"

100 дни на власт. Депутатите писаха четворка на кабинета „Борисов 2”. Освен че от фаталния петък 13 депутатите вече се разписват срещу повече пари, парламентът впечатлява и с отделените средстава за представителни разходи.


300 000 в цвят и подаръци са отделени през 2014-а година. Или по 800 лева на ден за всеки ден от годината. По-голямата сума, разбира се, е за подаръци - на различни институции, международни гости или официални чествания. Данните са от официална справка, поискана от вестник "168 часа".

Още по темата


И предизвика вълна от реакции и сред журналисти, и сред деуптати.


Всеки парламент си има бюджет за представителни разходи. Така ръководството и парламентарните групи, както се казва, се представят добре пред чужденците. Сметката от близо 300 000 е писана на два парламента.


„Съмнявам се ние да сме натрупали тази сума, така че трябва да се направи анализ”, каза зам.-председателят на Народното събрание Димитър Главчев.


Новият парламент само за два месеца е натрупал малко над 24 000 лева. Осребрени в цветя, подаръци, почерпки и официални събития.


„Трябва да се ограничават всички администрации от подобен тип разходи и трябва да дават отчетност пред избирателите”, категоричен бе Димитър Главчев.


Останалите около 275 000 са похарчени през последните девет месеца на предшествениците им.


„За да се прецени дали е нормално, трябва да се съпостави с минали години”, добави Главчев.
Но за да подари букет или подарък, парламентът си има ред. Обществени поръчки. Така изборът за дарове на гости или институции е ограничен. Букети из кулоарите обаче можем да видим почти всеки ден. Защото все някой от 240-те народни представители има празник. Днес е денят на Бойка Маринска от Реформаторския блок.


„Струва ми се, че е прекалено - 300 000 за такива разходи, може би трябва да се намалят наполовина поне”, казва тя.


До обяд обаче рожденичката получи букети само от колегите си.


Често депутатите бъркат в собствения си джоб, за да зарадват колега за празника. Но пък приходите им тази година вече са по-високи с 186 лева на месец.


Тази година депутатите не замразиха депутатските заплати, каквато беше практиката в предишни мандати. "Това е въпрос на съгласие между всички парламентарни групи. Когато сами управлявахме, заплатите стояха на нивото от 2009-а”, каза Димитър Главчев.


Тогава замразяването на заплатите беше антикризисна мярка. И ако може да извадим подобен извод - явно според депутатите вече не сме в такава криза.


Повече по темата гледайте във видеото.