Подробности от полковник Румен Маринов

Имат ли младите интерес към военната професия? На този въпрос отговаря полковник Румен Маринов, декан на факултет „Сигурност и отбрана” в Националния военен университет „Васил Левски" - Велико Търново.

„Има известен интерес към това да бъдат курсанти и наши студенти. Ние сме на общия пазар на висшето образование с другите ВУЗ-ове и се опитваме да бъдем атрактивни и привлекателни с историята си. Националният военен университет е един символичен мост между минало, настояще и бъдеще. С това искаме да покажем на кандидатите, че и традициите, и историята са в нашите корени, че ние държим на тези традиции. Кандидатите са добре дошли при нас, за да допълнят нашите редове и да продължат нашата мисия, която е красноречива - да ги научим на ценности, на висок морал, да ги възпитаме в родолюбие”, заяви полковник Маринов.

Той коментира още, че в близко бъдеще Българската армия трябва да бъде модернизирана. „Ние сме в ход на модернизация на сухопътни войски, на военновъздушните и военноморски сили. Трябва да бъде бързо адаптивна към променящата се среда за сигурност. Тя е много динамична, както виждаме.

И трябва да имаме помощта на гражданското общество. Чрез тях ние ще успеем да изградим една силна и достойна армия. В лицето на нашите курсанти пък ще възпитаме едни достойни бъдещи офицери и лидери не само в армията, а и в държавата”, заяви полковник Маринов.

Повече гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase