„Закрила на детето” и ДАНС търсят майката и кой е снимал

 

Тригодишно дете беше заснето как пуши цигара. Един клип в интернет и възмути хиляди хора в България.  Със случая се зае Агенцията за закрила на детето. ДАНС издирва кой е качил клипа и кои са родителите на детето.

 

Жената и детето, участници в клипа говорят на ромски език. Момиченцето е едва на три, но вече знае какво е вкусът на цигара. Клипчето обикаля мрежата от вчера. Ясно е и името на детето – Златка.  Кой я подканва да пуши и кой е зад камерата още не е ясно - на тези въпроси се заеха да отговорят от агенцията за закрила на детето.

 

„Поради това, че клипът е качен в интернет пространството  необходимо съдействието на ДАНС, за да бъде издирен адреса, от който е качен той и да бъдат намерени родителите”, обясни Мариана Илиева, експерт в Държавната агенция за закрила на детето.  Тя обясни, че когато стане ясно кои са родителите на детето те вероятно ще бъдат насочени към услуги за повишаване на капацитета им, за да не поставят детето в риск. „Извеждането от семейство е последната мярка, която ще бъде приложена”, уточни тя.

 

Намирането на IP- адресa на човека обаче ще отнеме няколко дни. Знае се само, че клипът е споделен  във „Фейсбук” от жена на име Гинка. Той все още е в мрежата, не може да бъде свален. Нашата голяма молба е когато клипът се появи в “YouTube” или във „Фейсбук”, използвайте вградената функция за докладване, апелира Георги Апостолов от Националния център за безопасен интернет. 

 

Това не е първият случай на клип с пушещи невръстни деца.  Преди две години подобно клипче взриви мрежата. Оказа се, че зад него стои майката на двете деца. Днес те живеят с баща си.