Предлога се, че това е лобното място на първия български мъченик

 

При разкопките на Свещения кладенец в Голямата базилика в Плиска, непосредствено под купола на кладенеца археологът проф. Павел Георгиев е открил тази сутрин луксозен гроб, иззидан от тухли. Археологът предполага, че това е мартириумът на първия български мъченик за християнската вяра – княз Боян Енравота.

 

Княз Боян Енравота е син на хан Омуртаг и внук на хан Крум. През 832 г., след смъртта на баща си, той е трябвало да се възкачи на престола, но група велики боили се възпротивили под предлог, че той бил приел християнската вяра. При предприетото разследване княз Боян Енравота гордо заявил, че наистина е християнин и отказал да се отрече от Христос. Той бил осъден на смърт и посечен, както пише в хрониките, „извън, но недалеч от крепостните стени” в 832 г. Хан на България станал малолетният му брат Маламир, който обаче починал много млад.

 

След това на престола седнал третият брат Пресиан, който към 845 г. изградил малка църква-мартириум над Свещения кладенец – мястото на екзекуцията на Боян Енравота.

 

Неслучайно Голямата базилика е издигната точно там, когато християнството било прието от цар Борис I. Този огромен храм, освен всичко друго, е трябвало да символизира победата на християнството над езичеството, а гробът на Свети Боян Енравота символично да крепи основите ѝ.

 

Разкопките в Плиска са етап от програмата за реставрация на Майката на всички български църкви, възложена на Националния исторически музей от правителството, което отпусна 500 хил. лв. за целта. Цялостната реставрация ще струва около 8 млн. лв.