Предприятието отрича да има общо с лошата миризма

 

Санкция получава предприятие за авточасти. Една от технологичните линии във фабриката на фирма "Монтюпе" в Русе е спряла работа след проверка на министерството на околната среда и водите през юни. Това обаче не е причината за замърсяванията на въздуха в крайдунавския град, твърдят от фирмата.

 

През септември русенци се оплакаха от лоша миризма в града и накараха институциите да направят проверка. Тогава регионалното екоминистерство веднъж открива нарушения и веднъж -не.

 

От Министерството на околната среда и водите заявиха за Нова, че при една от проверките мощностите на предприятието са били намалени и затова не са регистрирани превишавания на нормите. Според "Монтюпе" проверяващите е трябвало да намерят източника на лошата миризма, вместо да нарочват конкретно предприятие. Във фабриката даже не се работело с продуктите, на които русенци твърдят, че градът им мирише. 

 

"Аз също не съм експерт по определянето на миризми. Аз знам от опит миризмата на "Монтюпе", защото работя там от 26 години, но това, което е сигурно, е че през септември нямаше такава миризма в Русе - нищо на което да мирише "Монтюпе", коментира Микаел Бризон, индустриален директор на "Монтюпе" Франция-България.

 

"Не смятам, че фирмата трябва да твърди, че не е замърсител при условие, че имаме документи", обясни Лилия Атанасова, директор на РИОСВ-Русе.