Колкото по-често ги употребяваме, толкова по-голяма е вероятността да спрат да ни действат

 

До 2050 година 10 милиона души могат да изгубят живота си заради липсата на ефикасно антибиотично лечение. 

 

Рискът скоро да няма лекарства за терапията, дори на леки инфекции, е напълно реален. Колкото по-често употребяваме антибиотици, толкова по-голяма е вероятността те да спрат да ни действат. Причина за резистентността е и неправилната употреба на лекарства. Освен милионите жертви, ще има загуби и за икономиката - по 100 трилиона годишно до 2050-а.

 

Илияна е от пациентите, които прибягват до антибиотик само в краен случай. Младата майка е още по-предпазлива, когато лекарят изпише медикаменти на малката й дъщеричка.  

 

Така наречената антибиограма се поема от Здравната каса, а всеки пациент може да поиска от личния си лекар направление за изследването. Проблемът обаче е, че не всички лекари информират пациентите си за микробиологичния тест. 

 

Една от основните причини болестите да не се поддават на антибиотична терапия е неправилната и прекомерна употреба на медикаменти. Микробиолозите предупреждават, че именно заради резистентността има сериозен риск състояния, които сега се лекуват с антибиотици, в близкото бъдеще да станат нелечими. 

 

Само за последните 10 години употребата на антибиотици в световен мащаб се е увеличила с 40%.