10 тенденции в потребителското търсене за 2016 г.

С възхода на изкуствения интелект скоро смартфоните няма да бъдат най-важният обект в живота на потребителите, показва проучване. Изследването е извършено в 24 държави и представлява 1,1 милиарда потребители. Резултатите показват, че идва краят на т.нар . епоха на екрана, която започна през 50-те години, когато телевизията стана широко достъпна, пише БГНЕС.

 

Постоянното държане на екран в дланта невинаги е практично решение. След 60 години „екранна епоха“ сега един от всеки двама потребители смята, че смартфонът ще отиде в миналото и това ще се случи в близките 5 години, се казва в проучването.

 

Намаляващото значение на смартфоните в изгряващата епоха на изкуствения интелект е една от 10-те тенденции в потребителското търсене за 2016 г. 

 

Тенденция 1: Живот в Мрежата
Интернет е променил много начина на живот на потребителите, констатира проучването. В него се казва, че все повече хора имат достъп до интернет и 80% от анкетираните потребители чувстват, че живеят в Мрежата.

 

Тенденция 2: Интернет ежедневие
Новото поколение расте с интернет поведение. YouTube е много популярен сред младото поколение, а 20% от 16-19-годишните дори прекарват повече от три часа на ден, гледайки сайтове с видеосподеляния.

 

Тенденция 3: Изкуственият интелект погребва епохата на екрана
60-годишната епоха на екрана отстъпва място на един свят, в който изкуственият интелект позволява на хората да боравят с обекти без използването на екран.

 

Тенденция 4: Виртуалната реалност става реална
Виртуалната реалност е популярна идея за много потребители. От анкетираните 44% дори искаха да отпечатат собствената си храна или хранителни добавки чрез 3D технология.

 

Тенденция 5: Рентген за дома
Според допитването 55% от потребителите на смартфони вярват, че до 5 години в собствените им домове ще бъдат вградени сензори, а технологиите ще откриват грешки в строителството, натрупване на мухъл, течове и проблеми с тока.

 

Тенденция 6: Пътуващо знание
Много потребители споделят, че искат да бъдат продуктивни, докато пътуват за или от работа. 86% от тях биха желали да разчитат на съответните технологии и услуги.

 

Тенденция 7: Авариен чат
При инциденти и аварии все повече и повече потребители използват социалните медии за общуване с други хора, вместо да се алармират съответните служби. 60% от анкетираните потребители се интересуват аварийни чат приложения.

 

Тенденция 8: Сетивни технологии
Изследването показа, че 8 от 10 собствениците на смартфони биха искали да засилят своите сетивни възприятия и познавателните способности с помощта на технологии за зрението, паметта и слуха.

 

Тенденция 9: Всичко може да бъде хакнато
Интернет има глобален обхват, но това означава също, че много потребители са все по-уязвими за хакерски атаки.

 

Тенденция 10: Интернет журналистика
Изследването показа, че все повече потребители са щастливи да споделят информация с други хора по интернет, а това според тях ще засили влиянието им в обществото.