Автор на изобретението е украински авиационен инженер

Украинският авиационен инженер Владимир Татаренко се е заел с решението на проблем, който засяга милиони хора по света, а именно авиокатастрофите. Той е създал устройство, което може да предотврати загиването на хора вследствие на инцидент със самолет по време на полет.

Идеята му се основава на кабина, в която пътуват пасажерите, която може да се отдели от двигателя, в случай на техническа неизправност, информира abc.es.

Към покрива на тази "спасителна" част е планирано да има парашути, които се освобождават щом се извърши отделянето на кабината от самолета. Тя ще започне бавно да се приземява, и преди да достигне до земната повърхност, под кабината ще се активират въздушни гумени възглавници, които да предпазят машината от силни удари. Гумените тръби ще помагат на пътниците да оцелеят при евентуално кацане в море или океан.

В уникалния прототип на инж. Татаренко е предвидено място и за багажа на пасажерите. То се намира под кабината. По този начин пътниците няма да изгубят своите лични вещи.

Според украинския инженер, самолетите могат да бъдат сглобени от две отделни части - едната, кабината с пилотите и екипажа, крилата на самолета, двигателите, а другата да бъде кабината за пасажерите.

Изобретението обаче изисква да бъдат заменени материалите на конструктцията на самолетите.

Превод: Анелия Тодорова