Законопроектът има за цел да увеличи обществената информираност

Актрисата Хали Бери започна кампания в подкрепа на жените в менопауза и заедно с американски сенатори, представи законопроект за отпускане на десетки милиони долари за изследвания.

"Менопаузата трябва да престане да бъде източник на срам. Трябва да може да говорим за тази напълно нормална част от живота ни", заяви холивудската звезда на пресконференция във Вашингтон.

В новия филм от поредицата: Бриджит Джоунс вече няма да се опитва да отслабва

В подкрепа на тезата си актрисата разказа за неотдавнашна размяна на реплики с нейния лекар, който не смеел да спомене думата "менопауза" от страх да не я обиди. 

"Менопаузата не е мръсна дума. И не е нещо, което Конгресът или федералното правителство трябва да пренебрегват", коментира сенатор Пати Мъри.

14 милиона долара за главата на Киану Рийвс в "Джон Уик 3"

Законопроектът, внесен от влиятелната демократка и още няколко сенатори от двете партии в САЩ, има за цел да увеличи федералните изследвания, обучението на лекари и обществената информираност за менопаузата.

В средата на март президентът на САЩ Джо Байдън подписа документ, с който нареди на администрацията си да превърне в приоритет дълго пренебрегваните изследвания в областта на женското здраве, припомня АФП.

Бери е позната с ролите си във филми като "Бумеранг", "Х-Мен", "Не умирай днес", "Жената котка". Изпълнението й в "Балът на чудовището" (2001) ѝ носи "Оскар" за главна роля.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Теодора Славянова, БТА