Вече ще могат да кандидатстват и малки сгради

 

Повече възможности за кандидатстване за безплатно саниране. По проекта на регионалното министерство, вече могат да кандидатстват и собственици на сгради с до 36 апартамента. Оказа се, че въведените пределни цени на различните дейности, свързани със санирането, вече са намалени почти двойно.


Сградите, вече одобрени за саниране по проекта, са около 2000, реални строителни дейности са започнали при близо 100. 600 са на етап проучване. Някои от техните собственици обаче се оплакват, че всичко се случва бавно и са оставени в неизвестност за предстоящите дейности.

Още по темата


Собствениците от този блок са подписали договор за безплатното саниране още през февруари миналата година. Търговете за изпълнители във Варна обаче се обжалват и така досега – блокът изглежда постарому.


„Имало да обжалват фирми, които да участват, ама те не са дошли обследване да направят”, обяснява Йордан Йорданов.


„Първи етап е да дойдат да направят огледа, който е за констативния протокл, за състоянието на блока, така както си е поетапно. След това за проектите да се направят, и живот и здраве, пролетта трябва да започнем, когато се оправи времето”, разказа домоуправителят Лиляна Ехиянова.


„Ще изтървем и лятото, ако въобще се направи”, смята Йордан Йорданов.


На 20 метра от одобрения блок има сгради на повече от половин век, но само с по 6 апартамента и досега без право да участват в програмата. И докато всички чакат старта на ремонтните дейности, от министерството намаляват почти двойно пределните цени за санирането. Пазарът го разрешавал, анализите - също.


„Все пак програмата трябва да бъде малко по-строго върната в основния фокус на внимание, а именно енергийна ефективност - саниране на сградите. Да не се залита в текущ ремонт на тези сгради, защото все пак текущият ремонт е ангажимент на собствениците на тези сгради”, коментира регионалният министър Лиляна Павлова.


Програмата се развила бързо. За вече одобрените имало достатъчно финансов ресурс.
„Има, но той няма да е безкраен. Нека да бъдат сключени тези търгове, да бъдат сключени договори, да се направи инвестицията и ще може да се направи равносметка докъде ще можем да приемаме новите сгради”, добави регионалният министър Лиляна Павлова.


От регионалното министерство уточняват, че въпреки новата възможност за кандидатстване и на сгради с до 36 апартамента, при одобрението големите блокове все пак ще са с предимство.


Репортер: Искра Урумова