Порошенко отхвърли възможността за предсрочни избори

Украинският президент Петро Порошенко поиска оставките на премиера Арсений Яценюк и на главния прокурор на Украйна Виктор Шокин, съобщи БТА. 

Още по темата

 

"Президентът призова главния прокурор и министър-председателя да се оттеглят, за да възстанови доверието във властта", написа в Twitter президентският говорител Святослав Цеголко.

 

Порошенко отхвърли възможността за организиране на предсрочни избори. В обръщение към съотечествениците си, публикувано на неговия сайт, украинският президент заяви, че би използвал правото си да разпусне Върховната рада само в краен случай. Вместо това той предлага тотално преформулиране на правителството в рамките на сегашната управляваща коалиция.

 

Часове след призива на Порошенко, главният прокурор подаде оставка. Това съобщи депутатът от президентската фракция „Блок на Петро Порошенко“ Мустафа Найем в Twitter.

 

 

Министър-председателят Яценюк, който заема поста си от две години, бе много критикуван през последните месеци заради недостатъчното реализиране на обещаните реформи и защото, според някои, защитава интересите на олигарси. Главният прокурор Виктор Шокин е обвиняван от критици, че не прави нищо, за да се пребори с корупцията и дори прикрива този проблем, когато той засяга близки до властта олигарси.