Лишаването от сън е вредно, колкото тютюнопушенето

Всички знаем, че един от най-ефикасните начини да превърнем деня си в ужасяващо изживяване, е да не си доспим. След това недобрата концентрация, преумората и грешките на

Още по темата

работното място са ни гарантирани. Според нови изследвания обаче това съвсем не са най-сериозните последици за нас. 

 

Американският център за контрол на заболяванията предупреждава, че недостатъчният сън може да ни убиебуквално, а вредните въздействия далеч надхвърлят това, което можем да си представим.

 

Ако спим по-малко от седем часа на нощ, увеличаваме риска от затлъстяване, диабет, високо кръвно налягане, коронарна болест на сърцето, мозъчен инсулт и психически стрес, съобщи ABC.net.

 

За тези, на които това не им звучи достатъчно сериозно, безсънието също така влошава когнитивните функции, което може да увеличи вероятността от пътни инциденти, трудови злополуки, лекарски грешки и ниска производителност, които биха могли да повлияят на широката общественост, посочва се в проучването. И в случай, че се наложи да влезете в болница заради това, ако вашето безсъние не успее да ви убие, то това на вашия лекар може да свърши добра работа по въпроса. 

 

Преди време учени заявиха, че лишаването от сън е също толкова вредно за здравето, колкото тютюнопушенето. Докладът на Американският център за контрол на заболяванията не прави това сравнение, но тези от нас, които са се отказали от цигарите или никога не са започвали да пушат, трябва да осъзнаят, че има и други, също толкова важни решения за начина си на живот.