Лекарите от "Пирогов" спасиха живота на 2-годишното момиченце със Синдром на Жун

 

Лекари от „Пирогов” спасиха живота на 2 годишно момиченце след уникална операция. Малката Мерал е със "Синдром на Жун" - рядко срещано генетично заболяване. А хирургическата интервенция е уникална, не само за България.


Това е двегодишната Мерал. Името й означава „всичко най-хубаво”. Родителите й губят първородното си дете. От същото генетично заболяване - синдромът на късите ребра. Гръдният кош не се развива правилно. Ребрата пристискат органите и водятг до фатална дихателна недостатъчност.

Още по темата

 

„Първите проблеми ги забелязах след раждането й, на 6-я месец. Получава се хлътване и ни е познато това хлътване от предишното ни дете. И така тръгнахме”, разказва Гюлбюхар Хайрула, майката на Мерал.


Дългото пътуване минава през една турска и няколко български болници. И общото мнение - преди Мерал да стане на 4, нищо не може да се направи.


Надежда им дават в Пирогов. Там, от 5 варианта, лекарите избират 6-ти и правят уникална операция.


„Това е пластина, измислена за счупване на долна челюст - от край до край. И понеже е най-тънката и най-здрава за това малко дете и малки ребърца ние избрахчме този материал. Това е титан”, обяснява проф. Росен Дребов, началник „Детска хирургия” в „Пирогов”.


Освен уникална, операцията е успешна. Мерал получава шанс за нормално детство, а родителите й - надежда.


„И много активна стана - кълба, мостове, по-жизнена, по-добре се храни, разширява се капацитета й”, хвали се Гюлбюхар Хайрула, майката на Мерал.


„Първо благодаря на проф. Дребов, на д-р Кацаров от Травматологията, заедно с неговия екип, на Фонда за лечение на деца”, казва Хайрула, бащата на Мерал.


Мехмед благодари и на своите работодатели, които поели пътните и разходите по престоя им в болницата.


Репортер: Цеца Алексова