Според нея, полицейските мерки са били „ненужни”

 

Бразилският президент Дилма Русеф осъди краткото задържане и разпит на предшественика й Луис Инасио Лула да Силва. Според нея, полицейските мерки са били „ненужни”. 

Още по темата

 

„Искам да изразя пълното си несългасие с факта, че бивш президент на републиката, който многократно доброволно е давал информация на компетентните власти, е бил обект на ненужно задържане”, гласи становище на Русеф, цитирано от АФП.

 

Лула да Силва по-рано днес беше разпитан за предполагаемото си участие в корупционната схема покрай полудържавното петролно предприятие „Петробрас”. Прокурорите проверяват твърденията, че като президент Лула е получавал подкупи от строителни подизпълнители за проекти на нефтената компания. Прокуратурата смята, че Лула е получил като подкупи луксозен крайбрежен апартамент и имение в провинцията. 

 

След като беше разпитан от полицията Лула да Силва  отрече да е бил замесен в корупция. „Ако искаха да ме чуят, трябваше единствено да се обадят и аз щях да отида, тъй като на никой нищо не дължа и не ме е страх от нищо”, заяви той пред медиите след разпита. Решението да бъде задържан в къщата му и заведен в полицейско управление показва „липса на демократично уважение” и е свидетелство за „съдебен авторитаризъм”, смята Лула.