Според правилата те държат оръжието си в патрулната кола

Заради днешните взривове в Брюксел норвежката полиция взе решение всички патрулиращи по улиците на Осло да носят огнестрелно оръжие, съобщи началникът на столичното полицейски управление Рогер Андерсен пред Норвежкото телеграфно бюро, цитиран от ТАСС и БТА.

 

Полицейският началник добави, че за да се гарантира сигурността на гражданите, е увеличен и броят на патрулиращите по улиците, особено в по-многолюдните места. Обстановката по улиците на норвежката столица остава съвсем спокойна.


Според правилата норвежките полицаи не носят оръжие със себе си - то трябва да бъде в патрулната кола, отбелязва ТАСС.


"Това решение е напълно оправдано. Осло има особено значение като столица и голям град с голям брой символични обекти и важни транспортни възли", каза Андерсен.


Полицейската служба за сигурност (ПСС) засега не вижда причини за повишаване на нивото на терористична опасност в страната заради събитията в белгийската столица, но подчертава, че ситуацията може много бързо да се измени.


"Норвежката полиция се намира в състояние на повишена готовност от момента на терористичните актове в Париж през ноември м.г. и оттогава частично действа антитерористичен план", каза пред журналисти днес говорителят на ПСС Трон Хугубакен.


От администрацията на столичното летище "Гардермуен" заявиха, че мерките за сигурност там се осъществяват в нормален режим.


По данни на норвежкото външно министерство сред пострадалите при днешните атентати в Брюксел няма норвежки граждани. Кралят на Норвегия Харалд Пети и премиерът Ерна Сулберг поднесоха съболезнования на белгийския народ и на роднините и близките на жертвите.