Две трети от просрочените задължения са към банките

 

Дълговете на българина – все по-големи. А задълженията към банките, които не можем да платим навреме, скачат двойно само за година. Това показват данните на колекторските фирми. 


Ако през 2014-та размерът на дълга, който просрочваме, средно е бил 485 лева, то в края на миналата година е достигнал 747 лева. 


Основно задлъжняваме към банките – 2/3 от парите, които бавим, са именно за тях. Трудно успяваме да се справим и със сметките към мобилните оператори, за ток, вода и парно. А очакванията са лошите дългове да нараснат след лятото – заради допълнителните харчове в сезона на отпуските. 


Колкото лятото е по-близо, толкова по-дълбоко бъркаме в джоба си. Разходи за почивка, летни ремонти и подобрения в дома товарят допълнително семейния ни бюджет.


„Всеки се разпростира според това, което може да си позволи – няма да бъде за един месец, ще е за 5 дни, няма да бъде в Хавай, ще бъде в Приморско”, на мнение е Юлиан Коцев. 


Юлиан си прави сметката отрано. За да му излезе сметката накрая. В повечето случаи обаче – след като тегли чертата след лятото – българинът е на минус.


„Тогава се натрупват и повече неплащания, повече задължения по кредитни карти. Ако овърдрафтът надвишава много повече месечната заплата – 2 или 3 пъти – ще има повече затруднения”, обяснява Милена Виденова от Асоциацията на колекторските агенции в България. 


Оттук нататък вариантите са няколко – или добре да планираме, или да бавим сметките или да теглим заем. При всеки сценарий обаче рискът след като теглим чертата джобът ни да е изтънял е голям. 


„За да излезе сметката, първо трябва да си водим някаква сметка”, на мнение е Иван Христов, финансов анализатор в „Моите пари”. 


Затова експертите съветват, когато планираме, да пишем на лист. Остава рискът заради новите разходи – да забавим старите.


„В България хората са много обвързани към своето жилище – те гледат да обслужат първо ако имат ипотечен кредит, след това задължения – към ютилити компании”, обяснява Милена Виденова – Асоциация на колекторските агенции в България. 


Както и да смятаме обаче след сезона на отпуските – най-вероятно ще трябва да затягаме колана. И да харчим само за най-необходимото.