Това показва виртуална карта на аптеките в страната

 

Стотици хиляди българи са без достъп до аптека. Това показва виртуална карта на аптеките в страната. Само в Благоевградска област, например, над 90 000 души не могат да си купят лекарства там, където живеят. Така те трябва да пътуват с километри и да се презапасяват с лекарства. 

 

В кюстендилската община Невестино последно е имало аптека преди четири години в сградата на спешния център. По официални данни там живеят над 2800 души.

 

Невестино обаче далече не е изключение. В цялата Благоевградска област над 90 000 души в повече от 200 населени места нямат достъп до аптеки. Според експерти, от една страна, причините са икономически - там, където има кой да купува, ще има и аптеки. Но има и друго обяснение – нерегламентирана доставка на лекарства. 

 

И ако на практика на много места в страната трябва да се изминават километри до най-близката аптека, то за други те вече са на няколко клика разстояние. На сайта mapteka.bg можем да намерим информация къде има обекти и кой работи със Здравната каса. 

 

Информацията ще се обновява на всеки три месеца. И все пак на нея не може да се разчита напълно. Някои от аптеките в курортите фигурират в регистрите, но пък не работят през цялата година.