На борда му е имало 56 пътници и 10 души екипаж

 

Самолет на авиокомпанията "EgyptAir" изчезнал от радарите над Средиземно море. Машината е извършвала полет от Париж за Кайро. На борда на полет 804 са се намирали 56 пътници и 10 души екипаж. По данни на авиокомпанията 30 от тях са египетски граждани, 15 са французи,  българи няма. 

 

Причините за падането на самолета на египетските авиолинии все още не са известни. Но най-коментираният вариант е терористичен акт. Самолетът е бил на голяма височина, а времето в района е било добро. Изведнъж е започнал да прави резки движения в ляво и дясно, преди да падне с голяма скорост. Франция, Египет и Съединените щати обмениха разузнавателна информация за инцидента явно подозирайки умишлен акт. 

 

Близките на тези 66 души на борда са в неизвестност за съдбата им. В Париж притеснените хора бяха събрани в хотел, където властите им изложиха известната досега информация. Френският президент Франсоа Оланд потвърди, че самолетът се е „повредил и е изчезнал". "Длъжни сме да установим всички подробности за причините зад този инцидент и не изключваме нито една хипотеза", подчерта Оланд. 

 

Още по темата

За последно машината е била засечена в небето над Гърция - югоизточно от гръцкия остров Крит. Ройтерс цитира ръководителя на отдела за гражданска авиация на Гърция Костас Лидзеракис, според когото самолетът е изчезнал от радарите две минути след като е напуснал гръцкото въздушно пространство.

 

Гръцките авиодиспечери са говорили за последно с пилота над остров Кеа. "Пилотът не е споменал за никакви проблеми", заяви Лидзеракис.

 

Информацията от гръцките власти кара много медии да спекулират с тезата "терористичен акт". Преди да изчезне от радарите, самолетът е направил рязък завой наляво. След това се е завъртял на 360 градуса и за кратко време е загубил няколко километра височина. Полет 804 е минавал през район, в който времето е било добро.

 

Highslide JS
 

Във Facebook капитан на кораб публикува снимка на предмети, за които се предполага, че са от изчезналия самолет. 

 

Самолетът е един от най-широко използваните - Еърбъс 320. И според данните един от най-сигурните в света. Бил е на 13 години, което е много преди края на екплоатационния му период. Преминал е всички необходими технически проверки.

 

Капитанът на полет 804 е бил с дълъг опит и има зад гърба си повече от 6 хиляди летателни часа. Вторият пилот е с над 2 хиляди летателни часа. Преди да излети от Париж, самолетът е бил в Еритрея, Тунис и Египет.

 

Египетският министър на авиацията Шериф Фати заяви:  "Не искам да спекулирам, но ако анализираме ситуацията, вероятността за терористичен акт е по-голяма от технически проблем."

 

 

 

Първоначално беше съобщено, че египетските военни са получили автоматичен сигнал за бедствие почти два часа след изчезването му от радарите. По-късно обаче тази информация беше опровергана. Чужди медии твърдят, че изпод пилотската кабина излизал дим. За момента обаче тази информация не е потвърдена.

 

 

Френски експерт не изключва и случилото се да е терористичен акт. В претърсването на района са се включили както самолети на египетските военно-въздушни сили, така и гръцки кораби. Сред пътниците, качили се на борда, имало 30 египетски граждани, 15 французи, двама иракчани, британец, португалец, белгиец, канадец и представители на други страни.

 

 

 

Според метеоролог на CNN водата в океана в района на падането на самолета не е толкова студена. В нея човек би могъл да оцелее до 40 часа. Ако е с влошено здраве, би останал жив между 2 и 7 часа.

 

Припомняме, че през март пътнически самолет на египетската авиокомпания "EgyptAir" беше отвлечен. Похитителят поиска самолетът да кацне на летището в Ларнака, Кипър, като бе разпространена информация, че той има колан с експлозиви и заплашил пилота. След 6-часова драма похитителя Сеиф ел дин Мустафа беше арестуван. Всички пътници на борда успяха да слязат от летателната машина невредими. Припомнете си случая:

 

 

 

 
 

Информацията от гръцките власти кара много медии да спекулират с тезата "терористичен акт". Преди да изчезне от радарите, самолетът е направил рязък завой наляво. След това се е завъртял на 360 градуса и за кратко време е загубил няколко километра височина.