Кой плаща тези пари?

 

Заплати от близо 5 000 лева взимат държавни служители в дружеството „Южен поток  България”. Въпреки че отдавна се знае, че газопроводът няма да се строи. Цифрите оповести депутатът от Реформаторския блок Настимир Ананиев.  „Данните са базирани на отговор на писмен въпрос, който отправих към министъра на енергетиката", обясни в "Здравей, България" Ананиев.  

Още по темата

 

 

След обвиненията за огромни заплати в компания за проект, който не работи, дойде и уточнението. Големите възнаграждения били плащани до септември миналата година. След това намалели и парите, и служителите.  И сега - вместо 34-ма души, в българския „Южен поток”  работят четирима, с доста по-ниски възнаграждения -  между 1500 лева и 1700 лева. Парите идват от бюджета на Българския енергиен холдинг. 

 

Голям проект Южен поток може и да няма, но това не значи, че дружеството също трябва да спре да работи, обясни енергийният министър Теменужка Петкова.  „Тепърва трябва да води счетоводство за своята дейност, банкова дейност, обслужване на каса. Нещата не са елементарни и не могат да се случат сега и веднага и трябва да бъдат прецизирани”, коментира тя.

 

Освен това в „Южен поток  България” имало ценни документи -  на неосъществените трасета, незавършения технически проект и оценката на околната среда. Затова в проектната компания „Южен поток” работят хора - по равно и от българска, и от руска страна. В компанията работи един изпълнителен директор от българска страна, главен счетоводител, технически секретар и шофьор”, съобщи Теменужка Петкова.

 

Официалната информация за техните заплати обаче възмути Настимир Ананиев, който коментира, че средно през миналата година са се давали 125 000 лева за заплати на служители на компанията.  „Ресурсът се осигурява от двамата акционери, единия от които е Българският енергиен холдинг”, уточни Петкова. Холдингът обаче е държавен.  Депутатите питат и още и защо ни трябва дружество за неработещ проект, а  не се спре дейността като при „Бургас-Александруполис”. 

 

„Тогава българската страна взе много бързо решение за излизане от проекта, замрази всичко и спря разходната част.  Не знам защо тука не се случва по същия начин”, коментира Ананиев. Енергийният министър обаче обясни:  „Докато Европейската комисия не се произнесе по процедурата, ние не можем да предприемаме абсолютно никакви действия по този проект”.  До тогава заплати ще има, макар и по-ниски от миналогодишните.

 

„Южен поток”трябваше да осигури 63 млрд. куб. метра природен газ от Русия до Европа всяка година. Количества, достатъчни да задоволят нуждите на 30% от европейските домакинства. Официалният старт беше даден през 2012 година, а този на българския участък – няколко месеца по-късно. Ако всичко вървеше по план, първите количества трябваше да са потекли по тръбата преди година.

 

Нещата обаче не потръгнаха. Европа и Русия не се разбраха за част от условията, а след събитията в Украйна, отношенията им охладняха още повече. В този спор и България попадна в главна роля. След като Европа ни размаха пръст в средата на 2014 г., страната ни обяви, че замразява проекта, докато Русия не изпълни всички изисквания на Евросъюза. Това не се случи и в края на 2014 г. руският президент Владимир Путин обяви публично, че слага точка на проекта.

 

Целия разговор гледайте във видеото.