По-рано двама катерачи починаха, като най-вероятната причина е височинна болест

Около 30 алпинисти са измръзнали или са се разболели близо до връх Еверест, съобщи представител на алпийската служба, цитиран от Асошиейтед прес и БТА. 

 

По-рано двама катерачи починаха, като най-вероятната причина е височинна болест.

 

Повечето алпинисти са пострадали от измръзване, докато са се опитвали да изкачат Еверест или са се връщали от него, уточни представителят на алпийското ведомство Гианендра Шреста.

 

Още по темата

Двамата починали алпинисти - холандец и австралийка, за които бе съобщено по-рано - са били от същата група. Те са починали на слизане от Еверест, най-вероятно от височинна болест.

 

Ерик Арнолд, на 35 години, е имал със себе си достатъчно бутилки с кислород, както и партньори катерачи, но се почувствал зле и починал през нощта срещу събота, преди да успее да слезе на по-ниско. Смъртта го застигнала в близост до Южното седло, съобщиха от агенцията „Севън съмит трекс” в Катманду. 

 

Според австралийски медии Мария Страйдъм също проявила симптоми на височинна болест вчера следобед, след което починала. 

 

Това са първите регистрирани смъртни случаи за тази година в района на най-високия връх на Земята.

 

От миналата седмица благоприятното време позволи на стотици алпинисти да покорят върха, висок 8850 метра. Над 330 катерачи са достигнали Еверест от Непал след 11 май и още няколко - по северните маршрути в Тибет. Височината, времето и тежкият терен обаче могат да предизвикат проблеми по всяко време.

 

Експедициите към Еверест бяха отменени през 2014 г., когато 16 шерпи загинаха при лавина. През 2015 г. друга лавина, предизвикана от земетресение с магнитуд 7,8, погуби 19 алпинисти в базовия лагер на Еверест, което също доведе до отменяне на всички експедиции.