Москва вече наложи вето на резолюция на САЩ и Япония

Русия внесе в ООН проекторезолюция, в която призовава за предотвратяване на разполагането на оръжия в космическото пространство. Това се случи, седмица след като Москва наложи вето на резолюция на САЩ и Япония по същия казус.

Рекорд: Руснаци скочиха с парашут над Северния полюс от над 10 км височина (ВИДЕО)

Руската проекторезолюция отива по-далеч от американско-японското предложение, като призовава не само за усилия за спиране на разполагането на оръжия в космическото пространство, но и за предотвратяване на "заплахата или използването на сила в Космоса за вечни времена". В проекта се казва, че това трябва да включва разполагането на оръжия "от космоса срещу Земята и от Земята срещу обекти в космическото пространство".

ООН: Поставяне на ядрено оръжие в орбитата на Земята е опасно и неприемливо

Налагайки ветото преди седмица, руският представител в ООН Василий Небензя заяви пред Съвета за сигурност, че предишният проект не стига достатъчно далеч в забраната на всички видове оръжия. Резолюцията, на която беше наложено вето, беше съсредоточена единствено върху тези за масово унищожение, включително ядрените, и не споменаваше други. Тя щеше да призове всички държави да не разработват или разполагат ядрени или други оръжия за масово унищожение в Космоса, както е забранено съгласно международен договор от 1967 г., ратифициран от САЩ и Русия.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Асен Георгиев, БТА