Организацията предупреждава за риск от ядрена война

Геополитическото напрежение ескалира и рискът от ядрена война достигна най-високата си точка, предупреждава ООН. САЩ имат за цел да затегнат правилата за обезоръжаване на ядрените оръжия, информират от Voice of America (VOA).

Очаква ли ни нова ядрена криза: Какви са опасностите пред света

От ООН посочват, че глобалната рамка, която от години ограничава ядреното въоръжение, е подложена на нарастващо напрежение. Междувременно Иран продължи да разширява ядрената си програма.

Откакто започна своята пълномащабна инвазия в Украйна, Русия все по-често използва темата за употреба на ядрени оръжия. Страната се оттегли от няколко от споразумения за контрола върху въоръжението.

Ядреното въоръжение на Русия: Достатъчно да унищожи света няколко пъти

През цялото това време Китай съвсем явно и много бързо продължава да развива ядрените си сили. Северна Корея продължава да усъвършенства оръжията си за масово поразяване, предава VOA.

Съединените щати вече започнаха да обмислят възможността за международно примирие, което да гарантира, че държавите няма да могат да разполагат ядрени оръжия в орбита. „Всяко поставяне на ядрено оръжие в орбитата на Земята е опасно и неприемливо”, заявяват от ООН.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

 
Източник: Voice of America