Кои са основните факти за руския арсенал представя журналистът от „Ройтерс” Гай Фолкънбридж

Президентът Владимир Путин предупреди Запада, че Русия е подготвена технически за ядрена война и ако САЩ изпратят войски в Украйна, това ще бъде тълкувано като съществена ескалация на войната. Основните факти за руския ядрен арсенал в свой анализ представя журналистът от „Ройтерс” Гай Фолкънбридж.

Ядрена суперсила

Русия, която наследи ядрените оръжия на Съветския съюз, разполага с най-голяма наличност на ядрени бойни глави в света. Според Федерацията на американските учени (ФАУ) Путин има на разположение около 5580 ядрени бойни глави.

Около 1200 от тях са извадени от експлоатация, но до голяма степен са в изправност, а около 4380 са на склад и са готови за изстрелване от стратегически системи с голям обсег и от тактически ядрени установки с по-малък обсег, гласят данните на ФАУ.

От складираните бойни глави 1710 стратегически ядрени бойни глави са разположени, както следва: с около 870 от тях са въоръжени наземни балистични ракети, около 640 са поставени на балистични ракети за изстрелване от подводници, а вероятно 200 са разпределени в самолетни бази за тежки бомбардировачи, сочи бюлетинът на ФАУ, цитиран от „Ройтерс” и БТА. 

Тези числа означават, че Москва е в състояние да унищожи света, и то няколко пъти.

По време на Студената война Съветският съюз достигна връхна точка в производството на ядрени бойни глави – около 40 000, а пикът на САЩ беше около 30 000.

Байдън: Рискът от ядрен Армагедон е най-високият след кризата през 1962 г.

Кога би се използвала тази ядрена сила

Публикуваната през 2020 г. ядрена доктрина на Русия посочва условията, при които руският президент би обмислил използването на ядрени оръжия: най-вече в отговор на нападение, при което са използвани ядрени оръжия или други оръжия за масово унищожение, или при използването на конвенционални оръжия срещу Русия, "когато самото съществуване на държавата е заплашено".

Модернизация

През 2022 г. САЩ обявиха в своя Преглед на ядреното разположение на силите, че Русия и Китай увеличават и осъвременяват ядрения си капацитет и че подходът на Вашингтон ще се основава на контрол върху оръжията, за да се избегне скъпоструваща надпревара във въоръжаването.

"Докато заявленията за ядрена мощ и словесните заплахи на Русия будят голямо безпокойство, руският ядрен арсенал и свързаните с него действия не са се променили много в сравнение с нашата оценка от миналата година, като не броим текущата модернизация", се казва в анализа на руското въоръжение, направен от ФАУ, пишат „Ройтерс” и БТА. 

Големият блъф на Путин: Новата руска армия

"Все пак в бъдеще броят на ядрените глави, които са на въоръжение в руските сили със стратегическо предназначение, може да се повиши, като се има предвид, че ракетите с по една ядрена бойна глава биват заменяни с ракети с по няколко бойни глави", показва изследването на американските учени.

Ядрените опити

Путин каза, че Русия ще обмисли извършването на изпитания на ядрено оръжие, ако САЩ го направят.

Миналата година той подписа закон за отмяна на руската ратификация на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити (ДВЗЯО). Постсъветска Русия не е извършвала ядрени опити. Откакто Съветският съюз се разпадна през 1991 г. само няколко държави са провеждали изпитания на ядрено оръжие според данните на Асоциация за контрол върху оръжията: последното изпитание на САЩ е от 1992 г., на Китай и Франция – от 1996 г., на Индия и Пакистан – от 1998 г., а на Северна Корея – от 2017 година. Изпитание на ядрено оръжие в Съветския съюз за последно е имало през 1990 година, обясняват „Ройтерс” и БТА. 

Договорът за всеобхватна забрана на ядрените опити беше подписан от Русия през 1996 г., а ратифициран – през 2000 година. САЩ също го подписаха през 1996 г., но все още не са го ратифицирали.

Истината – първата жертва на всяка война: Най-емблематичните фалшиви новини за Украйна (ВИДЕО+СНИМКИ)

Кой натиска бутона за изстрелване на руска ядрена ракета

Руският президент е този, който взима крайното решение за използване на ядрено оръжие от Русия.

Така нареченото ядрено куфарче, или "Чегет" (по името на връх Чегет в Кавказ) е постоянно у президента на Русия. Смята се, че такива куфарчета имат също руският министър на отбраната, понастоящем Сергей Шойгу, и началникът на генералния щаб на руската армия – пост, заеман в момента от Валерий Герасимов.

По същество куфарчето е средство за комуникация, което свързва президента с неговото висше военно ръководство, а оттам – с ракетните войски, посредством строго секретна електронна система за управление и контрол, наречена "Казбек". Тя пък поддържа друга система, наречена "Кавказ".

През 2019 г. руският телевизионен канал "Звезда" излъчи кадри на едно от ядрените куфарчета на Русия (поне така обяви телевизията), снабдено с внушителен брой бутони. В сектора от клавиатурата, наречен "Команди", се виждат два бутона – бял за "Стартиране" и червен за "Отмяна". Според "Звезда" куфарчето се задейства със специална флашка, става ясно от информацията на „Ройтерс” и БТА. 

Ако Русия сметне, че е заплашена от нападение със стратегическо ядрено оръжие, президентът издава по линия на комуникацията между куфарчетата пряка заповед за изстрелване до командването на генералния щаб и до резервните командни пунктове, които държат ядрените кодове. Подобни заповеди достигат бързо чрез различни комуникационни системи до подразделенията на стратегическите ракетни войски, които след това изстрелват ракети към САЩ и Европа.

При окончателно потвърждение за ядрено нападение Путин може да задейства системата от последна инстанция "Периметър", наричана в САЩ "Ръката на мъртвеца": всъщност компютри решават кога ще бъде Денят на Страшния съд. Контролна ракета би означавала заповед за ядрени удари, извършвани от целия огромен ядрен арсенал на Русия.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Гай Фолкънбридж, Reuters/Иво Тасев, БТА