Той възрази остро срещу промените в Закона за предучилищното и училищното образование

Готви се чистка - пенсионират 153 директори на държавни общински училища, както и много учители, заяви на брифинг в НС депутатът от "БСП лява България" Валери Жаблянов, цитиран от БГНЕС.

Още по темата

 

Той възрази остро и срещу промените в Закона за предучилищното и училищното образование като цяло, реализирани от образователния министър Меглена Кунева.

 

”С него се променя структурата на българското образование, учебните програми и стандартите. В резултат на промените ударно ще бъдат пенсионирани над 150 директори на училища.Също така ще бъдат пенсионирани и учители. Това ще доведе до чистка, която ще лиши образованието ни от професионалисти”, каза още Жаблянов.

 

”Промените, които се извършват в системата на българското образование, са проводник на една антибългарска политика, която цели да пренапише учебниците, учениците да започнат да учат без учебници през предстоящата учебна година, с формални законови актове да изгонят от училище директори и учители с постижения”, добави депутатът.

 

По думите му това е поредното доказателство за една добре обмислена и организирана акция в българското образование, която "няма да доведе до нищо друго, освен до поредния етап в опростачването на българската нация".

 

"Не може с един формален акт да бъдат изгонени директори с квалификация, не може в период, в който има недостиг на млади учители в системата, по бързата процедура, по неясни програми за три месеца да се произведат млади учители, който да заемат освободените работни места", мотивира се депутатът.