Подписка и благодарствени писма в подкрепа на кмета на Галиче

 

400 души от село Галиче са се подписали в подкрепа и като доказателство за благодарността си към техния кмет Ценко Чоков. Подписите им бяха представени пред спецсъда в София. Специализираният съд решава дали да остави в ареста Ценко Чоков и сина му Мартин, които са задържани по обвинения в измами и лихварство. 

Още по темата

 

Адвокатът на Чоков - Иво Найденов, представи и благодарствени писма от училището и детската градина в селото. Благодарност е изразил писмено дори свещеникът в селото. Той е благодарен за дарението от Чоков, което спасило храма от рушене. След задържането му вандали разбили църквата и махнали табелата с името Чоков като дарител.

 

„Моля уважаемия съд да ме пусне да си обработвам земята. Нямам намерение да се укривам, нито да тероризирам някого”, заяви Ценко Чоков.

 

Той допълни, че му предстои важен период за реколтата, а земята му се обработва само от него и сина му и така няма кой да свърши работата.

 

„Нямам нищо общо с това, в което ме обвиняват. Всичко е клевета”, каза още Чоков. 

 

Ценко Чоков беше задържан на 26 май заедно със сина му Мартин и още шестима души като част от организирана престъпна група за лихварство, побоища, палежи и отвличане. Според свидетелски Мартин Чоков раздавал пари на лихва, а който се бавел с вноските бил изтезаван, бит и заплашван. С опонентите си Чокови се разправяли отново с побой, като на част от тях били палени автомобилите.

 

На 29 май съдът гледа мярката за неотклонение и остави Ценко и Мартин в ареста. На свобода без мярка за неотклонение беше пуснат Касъм Касъмов, общински съветник в Бяла Слатина, бивш кандидат за депутат от ДПС. Баща му Мехти Касъмов е осъден за източване на държавния резерв, считан е за местен дилър на гласове.