Това е едно от най-големите дела в областта на държавната сигурност в историята на страната

Дело срещу деветима заподозрени членове на крайнодясна група, ръководена от германския принц Хайнрих Тринадесети Ройс, по обвинения в тероризъм и държавна измяна, започна днес в Щутгарт, предаде ДПА. Заради множеството хора, събрали се пред съда, процесът стартира с повече от час закъснение. 

Самият принц Ройс ще бъде съден по-късно по друго дело. Деветимата заподозрени от движението "Гражданите на Райха" - организация, която отхвърля легитимността на съвременната германска държава, са обвинени в членство в терористична организация и "подготовка на начинание, представляващо държавна измяна".

Съдят крайнодесни за нападението срещу Капитолия в САЩ

Срещу един от тях има още едно обвинение - в опит за убийство. Процесът в Щутгарт е първият от общо три срещу групата около принц Ройс и е едно от най-големите наказателни дела в областта на държавната сигурност в историята на Германия. 

Тази сутрин министърът на вътрешните работи Нанси Фезер заяви пред телевизионния канал Цет Де Еф: "Това показва силата на нашата конституционна държава - най-голямата досега терористична мрежа на "Гражданите на Райха" се изправя пред съда и ще отговаря за плановете си за събаряне на съществуващия държавен ред".

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Анелия Пенкова, БТА