"Той може да е човек с много голям национален престиж", добави тя

"Кандидатът на Реформаторския блок за президент трябва да може да обединява. Трябва да може да стабилизира и в същото време да предлага визия за бъдещето. В тази мажоритарна фигура трябва да се види гаранция за нормално общуване между институциите и нормална държава въобще", заяви в предаването „Неделя 150“ по БНР вицепремиерът и лидер на Движение "България на гражданите" Меглена Кунева.

По темата

"Ние не изключваме нито една възможност. Кандидатът може да е човек с много голям национален престиж, който не е част от блока, но е готов да изрази неговите стремежи или може да е човек от средите на РБ, който да може да обединява и да е с достатъчно традиции в дясно център, каза тя и допълни, че ДБГ е готова да обсъжда всички тези варианти с партньорите си в РБ", добави Кунева.

На въпрос за самопредлагането на лидера на ДСБ Радан Кънев за кандидат, Кунева коментира, че "всеки може да има лични желания, ако счита, че това е прилично".

"Но Реформаторския блок не е издигал обща кандидатура за президент и е добре личните желания да си останат на това поле. Кандидатът на РБ трябва да може да обедини РБ и всички да го харесват", каза още тя.

По отношение резултатите от матурите, Кунева заяви: "Важна е стабилността на образованието. Една голяма част от нещата, които законът сега залага, ще бъдат видни след 10-12 години – затова освен с действия трябва да се въоръжим и с търпение. Резултатите няма да бъдат нито в моя мандат, нито на следващия министър".

По думите й обаче обществото не бива да губи фокус от образованието. Вицепремиерът посочи, че в момента се провеждат три реформи – на училищното образование, на висшето и на науката.