Проектът беше представен с цитиране на поезия

С поезията на Смирненски, под вишната в дома му, в квартала, който в миналото е носил името „Ючбунар”, беше представен днес проектът за реставрация на къщата-музей на поета, която е в ужасяващо състояние-лющеща се фасада, съсипан сграден фонд, дори скулптурата на Вечния юноша е с разбита наполовина глава, предаде БГНЕС.
 
По темата
Все пак е направен покривът на една от сградите, където на първия етаж Смирненски е живял със семейството си. Вече е готов и проектът за реставрация, консервация и адаптация на сградния комплекс, който е разработен от колектив архитекти, начело с арх. Константин Пеев и арх. Десислава Василева.
 
Предвижда се една от пристройките в двора да бъде съборена и на нейно място да се построи модерно остъклено помещение за информационен център, а самият двор ще бъде пригоден за представления на открито.
 
Има надежда Министерството на културата да намери средства, които се изчисляват на около 300 000 лв., за да се изпълни проектът и през 2018 г., когато се навършват 120 г. от рождението на Смирненски, да видим новата експозиция в обновената къща-музей на поета, заяви Пламен Крайски, директор на Националния литературен музей.