След решението на Великобритания, и петролът поевтиня

„Това, което видяхме на пазарите след Brexit беше по-скоро следствие на спекула и свръх реакция на пазарните участници”, коментира в студиото на „Събуди се” пазарният анализатор Кузман Илиев. 

„Паундът беше стигнал до своя връх за годината, но се срина с 11 % до едно дъно от 35 години, но не мисля, че нещо драматично се е случило. В дългосрочен план мисля, че ще има нормализиране и паундът ще започне да се представя по-добре”, каза още той.

Решението на мнозинството от британските граждани страната им да излезе от ЕС доведе до загуби в размер на 2,1 трилиона долара на международните капиталови пазари, съобщи АФП.

По темата

Инвеститорите се насочиха към сигурни активи като златото, японската йена и т.нар. сини чипове – акции с по-висок търгуван обмен. Загубите в активите на борсите в Токио и Париж са в размер на 8%, около 7% във Франкфурт и над 3% в Лондон и Ню Йорк.

Централните банки предприеха мерки за запазване на ликвидността и на доверието в пазарите и противодействаха на най-сериозните загуби, напомня БГНЕС. 

Британската лира в един момент се обезцени с 10% спрямо долара до 31-годишно дъно, преди леко възстановяне с около 1% в края на деня. При еврото спада спрямо долара е 2,6%.
Цената на златото нарасна с почти 5%, а тази на йената с 4,2% спрямо долара и 7% спрямо еврото.

В Ню Йорк цените на суров петрол „Западен Тексас” спаднаха с 2,47 долара до 47,64 долара за барел при планираните доставки за август. В Лондон сортът „Брент Норт Сий” спадна с 2,50 долара до 48,41 долара за барел.