Десетки загинаха, а близо 150 души бяха ранени при атентата

"Или са кюрдите, с които Анкара води гражданска война, или ИДИЛ. Няма кой друг да стои зад нападението на истанбулското летище "Ататюрк", взело тази нощ десетки жертви, заявява авторът на коментар в руския в. "Комерсант".

По темата

"Трябва просто да схванем почерка на тези хора. Ако наистина са самоубийци, много е вероятно да става дума за ИДИЛ, защото за кюрдите това все пак не е много типична акция. Ако пък са хвърлили куп гранати и са избягали, значи по-скоро са кюрдите. Логично погледнато, кюрдите, при все че водят гражданска война, основните им мишени са правителствените сили, жандармеристите и военните. Експлозията на летището категорично е насочена срещу мирното население, срещу туристите там. 90 на сто става дума за ислямски екстремисти, за ИДИЛ, обяснява коментаторът на изданието, цитиран от БТА.

ИДИЛ "чества" с атентатите годишнината от създаването на своя халифат в Близкия изток, провъзгласен точно преди две години, пише "Московский комсомолец". Всекидневникът цитира наблюдение на Лъвдей Морис, шеф на багдадското бюро на в. "Вашингтон пост". Американският журналист уточнява, че нападението е извършено няколко часа преди да настъпи тази годишнина.

Сред пострадалите на летището в Истанбул има руски граждани, информира "Росийская газета", като се позовава на собствени източници. За момента се знае най-малко за един жител на Русия, закаран в местна болница. За един пострадал руски гражданин съобщава и мрежовото издание "Лайф", което цитира дежурния дипломат в консулството на Москва в Истанбул.

Мнозина световни лидери изразиха съболезнования към турския народ във връзка с трагедията. Политиците в един глас осъждат терористичната атака и изразяват скръб по повод смъртта на мирни граждани, отбелязва "Новие известия". В интернет започна акция с хаштага #PrayforIstanbul ("Молете се за Истанбул"), която стремително печели популярност, посочва "Комсомолская правда".