Баарле е селото, в което границата минава и през къщите

Село Баарле се намира между Белгия и Нидерландия. Там всичко е по две – има две полицейски части, две големи църкви, две пощи, две кметства и двама кметове. Домовете на някои хора дори са разположени на територията на две държави.

„Когато жена ми готви, тя е в Белгия, а когато се храним на масата, на метър-два от кухнята, сме в Нидерландия”, разказва жител на Баарлем.

През 1198 г. двама херцози се споразумели да разделят земята на части. Сега отделните парцели са обозначени със знаци по земята – едните с нарисувани пирони, а на тротоарите – с кръстове.  Хората плащат данъци в зависимост от това къде са регистрирани входните им врати. 

Халщат – градът, в който не се допускат автомобили (ВИДЕО)

Двамата кметове трябва да преговарят, ако искат да направят различни неща, обясни всеки от тях. В магазина имат два телефона – за белгийци и за нидерландци. В двете страни и има различна минимална възраст, от която е разрешено да се пие.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и понеделник от 22.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase