Те били подведени по схемата с болен роднина

Телефонна измама за рекордна сума в Пловдив. Възрастно семейство изгоря с 30 000 лева.

Пенсионерите били подведени по схемата с болен роднина. Измамниците обаче приложили нов елемент – след като взели парите, те се обадили на семейството и се представили за полицаи, за да не позвънят възрастните хора на 112.

Малко след 14.00 часа в сряда двамата пенсионери от пловдивския квартал „Съдийски” получават обаждане от жена. По познатата схема тя обяснила, че синът им е в болница в тежко състояние заради свински грип. Поискала спешно пари за важна инжекция.

74-годишната жена броила на измамниците общо 30 000 лева. Последвало контролно обаждане – престъпниците позвънили на пенсионерите отново, но от името на полицията, за да успокоят семейството и да спечелят време.

След случая възрастните хора са съсипани, тъй като са предали на измамниците всичките си спестявания. Хората от квартала разказаха, че подобни обаждания са получавали и техни роднини.

От полицията съобщиха, че разследват рекордната измама и посъветваха, ако получите съмнително обаждане, задължително да се обадите на роднините си, преди да дадете пари на непознат.