Камион се вряза в множество и уби 84 души, стотици са ранени

Отново терор в сърцето на Европа. 84 жертви при ужасяваща атака с камион в Ница. 10 от тях са деца и тийнейджъри. 202 са ранените, а 52-ма души са в критично състояние. Трагедията започва към 23.00 часа, когато 35-тонният камион се врязва в хилядите хора, които се разхождат по прочутия крайбрежен булевард на град Ница.

На известната Английска алея настъпва паника, хората започват да бягат в опит да се спасят, а десетки са премазани от летящия с бясна скорост камион. Шофьорът продължава да кара сред хората в продължение на 2 км. Междувременно стреля от прозореца с пистолет. 

По темата

На Английската алея, по която до скоро са се разхождали радостни хора в края на празничния 14 юли, остават да лежат над 80 трупа на премазаните жертви. Много от тях са деца. Френските власти обаче са категорични, че става дума за добре планирано терористично нападение.

В камиона е намерена лична карта 31-годишен френски гражданин от тунизийски произход. Засега няма данни извършителят да има съучастници. Установено е, че хладилният камион е бил нает преди броени дни, а в него е открито оръжие, голяма част от което е било фалшиво. Днес Ница се събуди в шок, а хората не искат да повярват, че това наистина се е случило.

Нападателят е 31-годишният Мохамед Лауайеж Булел. Макар и криминално проявен, не е имал връзки с терористични организации. Тези, които го познават, твърдят, че са шокирани от извършеното. Тежко въоръжени полицаи го застреляха в камиона, който използва за нападението.

Булел е роден в Тунис. Преселил се е във Франция и живял в Ница. Мотивите му да извърши кървавата атака не са ясни. Първоначалното подозрение на властите беше, че става дума за тероризъм.  

Впоследствие се появи и друга версия. Мохамед Булел е бил депресиран, самотен човек. Пред четири години е преживял тежък развод. Не общувал със съседите си. Живеел сам и, както казват живеещите в същия блок, единствената дреха, която простирал, била една кърпа.

Разследването продължава. Знае се, че Мохамед Булел е чакал в паркирания камион 9 часа преди да нападне. Домът на извършителя беше претърсен. Пред него беше обискиран и втори камион, подобен на използвания при атаката. Властите във Франция са категорични, че борбата им терора ще е все по-ожесточена.

"Урокът, който трябва да научим от тази трагедия, от този терористичен акт, е, че битката ще бъде дълга. Защото сме изправени срещу враг, който ще напада отново и отново. Срещу всяка страна, която споделя свободата и нашите ценности", заяви президентът Франсоа Оланд.

Междувременно Германия и Италия обявиха, че затягат проверките по границата с Франция, а Интерпол състави специален екип, който да разследва случая. 

Диян Добрев, председател на Асоциацията на българите в Ница, разказа в ефира на NOVA, че не е бил на мястото на трагедията, но знае, че там е имало други наши сънародници. Всички членове на асоциацията обаче са невредими. От МВнР информираха, че нямат данни за пострадали българи, които все още да са в неизвестност.

Разказа на двама българи, свидетели на страшния инцидент – гледайте във видеото.

*******************************

ГОРЕЩ ТЕЛЕФОН НА БЪЛГАРСКОТО ПОСОЛСТВО ВЪВ ФРАНЦИЯ

0033 14 5518 590

АКО ПЪТУВАМЕ В ЧУЖБИНА, МОЖЕМ ДА ОСТАВИМ КООРДИНАТИТЕ СИ ТУК:

mfa.bg, рубриката „Пътувам за”