Мерките за сигурност обаче остават затегнати

В момента няма пряка опасност от терористично нападение в България, уверяват властите. Но мерките за сигурност остават затегнати.

Премиерът Бойко Борисов и главният секретар ма МВР Георги Костов направиха специално изявление по тези въпроси в Бургас.

Борисов изрази съболезнования на близките на всички загинали при атаката в Ница. Той определи акта като „брутален, който засяга напълно цивилни граждани” и отново подчерта колко е важна темата за демилитаризацията.

„В такъв трагичен ден не ми се ще да давам оценка на неговите думи” – това заяви Борисов в отговор на въпрос как ще коментира изявлението на френския президент Франсоа Оланд за продължаване на ударите в Ирак и Сирия. "Тези удари там също взимат невинни човешки жертви. И то милиони. И тук започва една надпревара във въоръжение, в мерки, които всъщност генерират все повече смърт”, каза Борисов.

„Риск от терористичен акт има във всяка една страна в ЕС. Ние не сме изключение. Конкретна заплаха обаче, регистрирана в България, няма”, обясни главният секретар ма МВР Георги Костов. 

На заседание на консултативната група по противодействие на тероризма към Съвета по сигурността при МС е решено да се запазят предприетите към момента мерки за сигурност на територията на страната, поради усложнената ситуация в Европа и в страните от Балканския регион.

Същевременно службите за сигурност ще продължат активно да наблюдават и анализират състоянието на средата за сигурност, допълват от Министерския съвет.

Репортер: Цеца Алексова

По темата