Резултатите ще станат ясни до 7 юни

Министерството на образованието и науката публикува верните отговори от провелата се днес матура по български език и литература. На изпита се явиха около 50 000 дванайсетокласници.

Тази година нямаше промяна във формата на теста, който се състои от 22 задачи с избираем отговор, 16 с кратък свободен отговор и две с разширен свободен отговор.

Интерпретативно съчинение на тема „Цената на компромиса” в „Приказка за стълбата” на Христо Смирненски или есе „Мълчанието – сила или безсилие” - това се падна на зрелостниците на 41-ви въпрос. Те имаха възможност да избират върху коя от темите да разсъждават.

Зрелостниците се явяват на матура по БЕЛ

Минути преди 6 часа сутринта стана ясно по коя комбинация от теми ще пишат зрелостниците на първата задължителна матура. Така заветният 41-ви въпрос на изпита, заедно с останалите 40, могат да се комбинират по близо 6 милиона възможни начина. „Доказателство за това, че не могат да имат предварително информация за въпросите”, посочи зам.-министърът на образованието Емилия Лазарова.

Във всички над 750 училища, в които се провежда матура днес, са взети мерки, така че зрелостниците да разчитат единствено на своите знания. „Дават телефоните си на катедрата при квестора. Задължително е и видеонаблюдението навсякъде”, обясни директорът на 22 СЕУ „Георги С. Раковски” Елена Кърпачева.

Тази година за първи път дванадесетокласниците ще могат да се явят повторно наесен, без да дължат такса. „Това е възможност да повишат оценката, с която могат да кандидатстват във висше учебно заведение”, уточни Лазарова. 

Шестима зрелостници са хванати да преписват и работите им са били анулирани. Въпреки всички предприети мерки от страна на МОН, и тази година имаше теч по време на самия изпит. От министерството обясняват, че въпреки претърпените хакерски атаки през деня, течът не е при тях и вече са сезирали силовите органи, включително и ДАНС.

Резултатите ще бъдат обявени до 7 юни.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase